Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ 1821. 1η Πραξη.

Προσωπα : Πρετεντερμπεης ( μεσηλικας δημοσιογραφος, σαφως αρνητικα διακειμενος προς την επανασταση, πιθανοτατα.......μαλλον σιγουρα ρουφιανος του Σουλτανου ). Σταη Σουλτανα ( το αυτο ). Θεοδωρος Κολοκοτρωνης (ο Γνωστος ).

(Ακουγεται μουσικη εισαγωγης τηλεοπτικης εκπομπης. Ο Πρετεντερμπεης φτιαχνει τα χαρτια του. Μολις τελειωνει η μουσικη αρχιζει να μιλαει).

Πρετεντερμπεης : κυριες και κυριοι, Καλησπερα σας, νομιζω οτι ειναι απο τις Παρασκευες που δεν χρειαζεται να διευκρινισω τι προκειται να συζητησουμε. Το βλεπετε στο μονιτορ πισω μου (δειχνει το μονιτορ που εχει μια σκηνη απο την πολιορκια της Τριπολιτσας). Οπως σας εχουμε ενημερωσει απο τα εκτακτα δελτια ειδησεων, ομαδες ενοπλων εχουν περικυκλωσει την πρωτευουσα της Πελοποννησου Τριπολιτσα δημιουργωντας πραγματικα κυκλοφοριακο χαος..... ενω δεν αφηνουν ελευθερη τη διελευση απο και προς την πολη. Αισχος! Φτου! ( φτυνει κατω ). Στην αναλυση των γεγονοτων θα με βοηθησει η εγκριτη δημοσιογραφος Σουλτανα Σταη, ενω θα υπαρξουν και ζωντανες συνδεσεις και συνεντευξεις με τους πρωταγωνιστες. Σουλτανα;
Σουλτανα Σταη : Γεια σας Κυριες και Κυριοι (παυση). Δεν εχω υπεροχα ματια; ( Η Σταη παιζει με τα βλεφαρα της και ο Πρετεντερ της κανει γλυκες ).
Πρετεντερμπεης : (ξεροβηχει). Κυριες και Κυριοι τα πραγματα εχουν ως εξης : απο νωρις το πρωι ενστολες ομαδες γκιαουρ.....εεε θελω να πω Ελληνων εχουν περικυκλωσει την Τριπολιτσα και ζητουν την απομακρυνση της Οθωμανικης Διοικησης.
Σουλτανα Σταη : Το γεγονος δεν ειναι μεμονομενο. Μπορει να θεωρηθει ως κορυφωση των κινητοποιησεων που ξεκινησαν το Μαρτιο στη Πελοποννησο και τη Στερεα με αιτημα να μην πληρωνονται πια τα χαρατσια και οι φοροι στους Τουρκους. 
Πρετεντερμπεης : Το θεμα ειναι οτι η εικονα της χωρας μας στο εξωτερικο αμαυρωθηκε για αλλη μια φορα και υπαρχει κινδυνος να μας πεταξουν εξω απο την Οθωμανικη Ενωση και τοτε......(κανει μια κινηση απελπισιας).
Σουλτανα Σταη : Δεν θα εχουμε να φαμε!
Πρετεντερμπεης : Δεν θα εχουμε κρεας, ψαρια, μπροκολα!
Σουλτανα Σταη : Δεν θα εχουμε φαρμακα!
Πρετεντερμπεης : Δεν θα εχουμε καλσον! (η σουλτανα σταη τον κοιταζει απορημενα).
Σουλτανα Σταη : Θα μας φανε οι λυκοι και τα αγρια ζωα!
Πρετεντερμπεης : Θα...Θα πεσει φωτια να μας καψει!
Σουλτανα Σταη : Δραμα, Καταστροφη!
Πρετεντερμπεης : Δεν θα εχουμε βενζινη!
Σουλτανα Σταη : Βενζινη; Τι ειναι η βενζινη;
Πρετεντερμπεης : δεν ξερω, ετσι μου ηρθε. Με πληροφορουν ομως απο το κοντρολ οτι βρισκεται μαζι μας στο στουντιο ο ηγετης των κατσαπλ..... εεε θελω να πω των Ελληνων που εχουν αποκλεισει την Τριπολιτσα, ο κυριος Θεοδωρος Κολοκοτρωνης.
( μπαινει ο Κολοκοτρωνης και καθεται ).
Σουλτανα Σταη : (επιθετικα) Κυριε Κολοκοτρωνη γιατι δεν αφηνετε τον κοσμο να περασει να παει στη δουλεια του; Και με τα μαγαζια τι θα γινει τωρα που δεν μπορει να παει ο κοσμος να ψωνισει; Ε;
Κολοκοτρωνης : Κατα αρχην καλησπερα σας.
Πρετεντερ-Σταη : (ανορεχτα) Καλησπερα.
Κολοκοτρωνης : Μαλλον δεν εχετε καταλαβει καλα....Γινεται επανασταση ξερετε. Πρεπει πια εμεις οι Ελληνες να μαθουμε να διαχειριζομαστε οι ιδιοι τις τυχες μας! Να διωξουμε τους Μπεηδες Τουρκους και Ελληνες (ριχνει αγριο βλεμμα στον Πρετεντερμπεη). Κι οσο για τον κοσμο που δεν παει να ψωνισει, σαμπως του εμειναν καθολου χρηματα για να παει; Ολα μας τα πηρε ο σουλτανος με τα χαρατσια! Καναν ολοι κολεγια για να μας ξεζουμισουν.
Πρετεντερμπεης : Δηλαδη να μην πληρωνουμε τα χαρατσια, να μην ειμαστε συνεπεις στις υποχρεωσεις μας απεναντι στον πολυχρονεμενο μας σουλτανο, που ο θεος να μου κοβει χρονια και να του δινει μερες;
Κολοκοτρωνης : Και βεβαια να μην τα πληρωνουμε! Του χρωσταμε τιποτα; Ο απλος λαος μονο φτωχεια και φιλοτιμο και αυτοι στα πλουτη.
Σουλτανα Σταη : Μα τι λετε κυριε Κολοκοτρωνη ετσι θα οδηγηθουμε στην χρεοκοπια!
Πρετεντερ-Σταη : (μαζι με απελπισια) και τοτε.......
Σουλτανα Σταη : Δεν θα εχουμε να φαμε!
Πρετεντερμεης : Δεν θα εχουμε κρεας, ψαρια και ραπανακια!
Σουλτανα Σταη : Δεν θα εχουμε φαρμακα!
Πρετεντερμπεης : Δεν θα εχουμε καλσον! (η σουλτανα σταη τον κοιταζει και παλι απορημενα).
Σουλτανα Σταη : Θα μας φανε οι λυκοι και ολα τα αγρια ζωα!
Πρετεντερμπεης : Θα.....Θα πεσει φωτια να μας καψει!
Σουλτανα Σταη : Δραμα, Καταστροφη!
Σταη- Πρετεντερμπεης : (μαζι) Δεν θα εχουμε βενζινη!
Κολοκοτρωνης : Βενζινη; Τι ειναι η βενζινη;
Σταη-Πρετεντερμπεης : (μαζι) Δεν ξερουμε, ετσι το ειπαμε!
Κολοκοτρωνης : Τελος παντων ο απλος λαος εχει ηδη χρεοκοπησει. Δεν εχουμε να χασουμε τιποτα αλλο παρα τις αλυσιδες μας.
Σουλτανα Σταη : (ψιθυριστα στον Πρετεντερμπεη) Αυτος ειναι επικινδυνος.
(Ο Πρετεντερμπεης κανει μια κινηση του στυλ "ασε θα τον κανονισω εγω")
Πρετεντερμπεης : (με υφος) Ειναι αληθεια κυριε Κολοκοτρωνη οτι ολα αυτα δεν εγιναν αυθορμητα, αλλα καθοδηγουνται απο τη Φιλικη Εταιρεια;
Κολοκοτρωνης : Αληθεια ειναι. Δεν το κρυψαμε ποτε αλλωστε. Οι μεγαλες αλαγες που χρειαζεται ο λαος δεν γινονται ετσι αυθορμητα. Χρειαζονται οργανωση, καθοδηγηση και προγραμμα. Αυτος ειναι ο ρολος της Φιλικης Εταιρειας.
Σουλτανα Σταη : Αρα ειστε καθοδηγουμενοι και σεις;
Κολοκοτρωνης : (οργισμενος) Δεν ειμαστε ολοι ιδιοι! Αλλο πραγμα να υπηρετεις το λαο και αλλο πραγμα να υπηρετεις το σουλτανο και τους μπεηδες, οπως εσεις βρωμοσκυλα! (Αρπαζει οτι βρει μπροστα του, τους το πεταει και φευγει).

ΤΕΛΟΣ 1ης ΠΡΑΞΗΣ

ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ. Μερος 4ο (Τελευταιο).

3. 1946-1966. Ανασυγκροτηση και αναπτυξη
Πρωτο μελημα της χωρας η ανασυγκροτηση της απο την κατοχικη καταστροφη που ειχε φθασει 33 φορες το εθνικο εισοδημα του 1946. Το δευτερο προβλημα ηταν ο εμφυλιος και το τριτο οι υπερογκες στρατιωτικες δαπανες, οι μεγαλυτερες στη Δυτ. Ευρωπη και που εφθαναν το 27,5% των συνολικων εξοδων. Τα προβληματα μεχρι το 1952-53 θα τα αντιμετωπισουν συνολικα 18 κυβερνησεις που θα προχωρησουν σε οκτω υποτιμησεις. Κατα μεσο ορο καθε 5,5 μηνες και αλλη κυβερνηση και καθε χρονο και αλλη υποτιμηση. Το δημοσιο χρεος συντιθεται απο το προπολεμικο και το μεταπολεμικο. Το προπολεμικο, μεχρι το 1962 ηταν υπερτριπλασιο του μεταπολεμικου. Στο προπολεμικο δημ. χρεος το 90% καταλαμβανε ο προπολεμικος εξωτερικος δανεισμος. Την περιοδο 1962-67 οι ελληνικες κυβερνησεις θα διακανονισουν το 97% του προπολεμικου εξωτερικου δημ. χρεους, το οποιο μαζι με τους τοκους ανερχοταν σε 6,41 δισεκ. δραχμες. Μεχρι το 1955 η Ελλαδα ειχε συναψει μονο τρια εξωτερικα δανεια, συνολικα 145 εκατ. δολλαρια. Στη συνεχεια θα συναψει αλλα 28 εξωτερικα δανεια, συνολικα 406,4 εκατ. δολλαρια. Ο μετακατοχικος δανεισμος προηλθε κατα 58,4% απο τις ΗΠΑ, κατα 19% απο τη Δυτ. Γερμανια και κατα 14,36% απο την Αγγλια. Τα υπολοιπα απο διεθνεις οργανισμους. Για την εξυπηρετηση του μετακατοχικου εξωτερικου δανεισμου η Ελλαδα κατεβαλε το 128% της δανειακης προσοδου που λογιστικα ειχε παρει.
4. Δικτατορια, 1967-1974.
Περιοδος υπερογκου εσωτερικου δανεισμου, ο οποιος και τετραπλασιαστηκε. Αντιθετα ο εξωτερικος δανεισμος σημειωνει μικρη αυξηση. Συνολικα 19 εξωτερικα δανεια, μολις στο 6,4% του νεου δημ. χρεους εξ αυτων το 92,2% ηταν σε δολλαρια, ενω η αγγλικη λιρα απουσιαζε. Την περιοδο αυτη εμφανιζονται τα δανεια σε συναλλαγμα. Προκειται για δανεια εργοληπτικων εταιρειων, τα οποια επαιρναν απο το εξωτερικο, υπο την εγγυηση του Ελληνικου Δημοσιου. Στη συνεχεια τα παραχωρουσαν στο Ελληνικο Δημοσιο προς εκτελεση δημοσιων εργων, με αναδοχους τις εν λογω εταιρειες.  Συνολικα συνομολογηθηκαν 59 τετοια δανεια. Προφανως το Ελληνικο Δημοσιο δεν ειναι ο δανειοληπτης, ετσι δεν θεωρειται εξωτερικος δανεισμος. Στο νεο δημ. χρεος ο δανεισμος σε συναλλαγμα αντιπροσωπευε το 23,6%.
5. Μεταπολιτευση 1974-1981
Το προπολεμικο εξωτερικο δημ. χρεος λογω του διακανονισμου του 1962-67 βαινει συνεχως μειουμενο. Απο το 4% του συνολικου δημ. χρεους το 1974 θα πεσει το 1981 στο 0,6%. Ο μεταπολεμικος εξωτερικος δανεισμος, ειναι κατα μεσο ορο, στο 3,9% των τακτικων εσοδων. Συνολικα εχουμε 24 εξωτερικα δανεια. Τρια απο τη γαλλικη κυβερνηση και τα υπολοιπα απο διεθνεις οργανισμους και τραπεζες. Κυριαρχια του δολλαριου και απουσια της αγγλικης λιρας. Η επιδεινωση του δημ. χρεους προερχεται απο την αυξηση του εσωτερικου δανεισμου.
6. 1981-1989
Μετα το 1974 ο δημοσιος τομεας διευρυνεται εντυπωσιακα. Μεταξυ του 1978-87 οι απασχολουμενοι στη κεντρικη διοικηση-ΔΕΚΟ απο 300.000 θα αυξηθουν σε 460.000. Μαζι δε με τις δημοσιες τραπεζες, προβληματικες και τις ελεγχομενες απο το Δημοσιο επιχειρησεις θα φθασουν τις 640.000. Συμφωνα με τα στοιχεια του Υπ. Οικονομικων και τις εισηγηματικες εκθεσεις επι του προυπολογισμου, τα ελλειματα του ευρυτερα δημ. τομεα, απο το 13,4% του Α.Ε.Π το 1981 θα φθασουν το 1989 στο 26,1%. Τα ελλειματα θα καλυφθουν κατα 106% απο το δανεισμο. Το 1985 η Ελλαδα ηταν παγκοσμια πρωτη στο κατα κεφαλην Δημ. Χρεος. Το Δημ. Χρεος ειχε αρχισει να προσδιοριζει την υπαρξη της οικονομιας και οχι την αναπτυξη της. Το διαστημα 1982-89, κατα μεσο ορο, η συνολικη εξυπηρετηση του Δημ. Χρεους καλυψε το 33,61% των τακτικων εσοδων της ιδιας περιοδου. Μεταξυ του 1975-87 συνομολογηθηκαν 18,4 δισεκ. δολλαρια εξωτερικων δανειων, εκ των οποιων το 81% διετεθει για την εξυπηρετηση των δανειων. Η προσφυγη στον εξωτερικο δανεισμο εγινε για εργα συγκοινωνιακης, αγροτικης και αστικης υποδομης. Ενα το 1981 για την υποστηριξη του ισοζυγιου πληρωμων και ενα το 1986, για την αποκατασταση των ζημιων απο το σεισμο της Καλαματας. Προφανως μετα το 1824 ο εξωτερικος δανεισμος ειχε γινει εσοδο τακτικο και εξοδο υπερβαρο.
7. 1990-2008
α. εξωτερικος δανεισμος
1990-1992 : 2.452.400.000.000 δραχμες.
1993-2004 : 5.236.800.000.000 δραχμες
2004-2006 : 2.503.000.000 ευρω
2007-2008 : 1.632.000.000 ευρω
β. Δημ. Χρεος ως ποσοστο του Α.Ε.Π
1974 : 22.5% του Α.Ε.Π
1981 : 31,2% του Α.Ε.Π
1987 : 56,1% του Α.Ε.Π
1990 : 80,7% του Α.Ε.Π
1993 : 111,6% του Α.Ε.Π
2004 : 108,5% του Α.Ε.Π
2008 : 97,16% του Α.Ε.Π
                                                    Πηγες: Απολογισμοι Ελληνικου Κρατους.
                                                                Στατιστικα Δελτια Τραπεζης της Ελλαδος.